wimpel
Trends

Wimpel – een typisch Nederlands fenomeen

Niet veel landen hebben er een of weten überhaupt wat het is. We gaan het vandaag hebben over een wimpel. Alles wat betrekking heeft op deze smalle strook stof wordt vandaag behandeld en toegelicht. Was jij altijd al nieuwsgierig waarom wij hem hebben? Lees dan snel verder en ontdek waarom een wimpel een typisch Nederlands fenomeen is.

 

Wat is een wimpel precies?

Een wimpel is eigenlijk niets meer dan een stukje stof. Het is een smalle strook die net als een vlag aan een vlaggenmast bevestigd kan worden. Je kan ervoor kiezen om de smalle vaan op zichzelf te laten hangen, maar je kan zo’n ding ook combineren door het boven een vlag te hangen. In tegenstelling tot een vlag mag een wimpel wel dag en nacht blijven hangen.

Wist je trouwens dat dit smalle stukje stof over het algemeen groter is dan de diagonaal van een vlag? Hierdoor valt het namelijk goed op dat er nog iets anders staat te wapperen aan de mast. Daarnaast kan het uiteinde van zo’n smalle vaan uitlopen in één of twee punten. Het kan mogelijk ook voorzien zijn van decoratieve kwasten.

 

Wimpel – typisch Nederlands fenomeen

Een wimpel vind je bijna nergens anders dan in Nederland. Daarom wordt die smalle vaan ook wel een typisch Nederlands fenomeen genoemd. De reden waarom wij zo’n smalle vaan gebruiken, is te vinden in de omstreden geschiedenis van Nederland. Voorheen was de Nederlandse vlag namelijk niet rood-wit-blauw, maar oranje-wit-blauw. Die oranje kleur veroorzaakt al eeuwen lang discussie en ruzie in ons kikkerlandje.

 

Wel of geen oranje

Nederland kent een aantal verschillende vlaggen. Zo hebben we voor onze huidige vlag maar liefst vier varianten gehad: de Hollandsche vlag, de Prinsenvlag, de Drapeau Tricolore en de Bataafse vlag. Toen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in zijn jonge jaren was, heerste er een verlangen voor politieke stabiliteit.

De prinsgezinden waren voor het behoud van de Prinsenvlag (oranje-wit-blauw), de andere helft van Nederland was het daar echter niet mee eens. Om die reden is er gekozen voor een vlag met rood-wit-blauw en als compromis een oranje wimpel. Tegenwoordig gebruiken wij die smalle vaan nog steeds. Daarmee zijn wij het enige land ter wereld dat de nationale vlag soms een soort van verbouwt.

 

De wimpel gebruiken

Over het algemeen wordt de smalle vaan in Nederland alleen gebruikt bij gebeurtenissen die betrekking hebben op een lid van het koningshuis. Denk hierbij aan een verjaardag of aan Koningsdag. De oranje vaan symboliseert namelijk letterlijk het Huis van Oranje. Dit verklaart tevens gelijk waarom de wimpel niet gebruikt wordt op bijvoorbeeld 4 en 5 mei.