Houten vloeren
At Home

Houten vloeren zijn schitterend in ieder huis

Bij houten vloeren denk je misschien aan het parket dat bij je opa en oma in huis ligt. Donker, glimmend en kwetsbaar. Je mocht daar alleen op het kleed spelen met je auto’s en vooral niet stampen met je schoenen aan. Die tijd is geweest. De houten vloeren van nu zijn van een totaal andere generatie. De houten vloeren van tegenwoordig zijn verkrijgbaar in alle kleuren en alle houtsoorten die je je maar kunt bedenken. Ook hoef je deze houten vloeren niet meer perse strak in de (glimmende) lak te zetten. Je komt nu met olie of wax al een heel eind.

Houten vloeren voor in ieder interieur

Vroeger waren er grofweg drie opties: plavuizen (handig voor met huisdieren), tapijt (handig voor spelende kinderen) en houten vloeren (nooit handig, altijd donker). Tegenwoordig kun je, ook op het gebied van vloeren alle kanten op. Kies je voor laminaat? Dan kun je dat gemakkelijk zelf leggen. Kies je voor tapijt? Dan kun je leuke combinaties maken van verschillende soorten. Kies je voor vinyl of marmoleum? Dan ben je vast van het even snel een dweil erdoor halen. Maar ook met hout kun je nu alle kanten op. Je kiest zelf welke houtsoort het best bij de sfeer van je huis en bij je meubels past. Zo maak je je huis helemaal eigen.
Houten vloeren

Houten vloeren: zelf leggen of laten doen?

Ik ben altijd erg van het laten leggen van houten vloeren. Je moet er immers een hele tijd tegenaan kijken en als je de vloer laat leggen, dan weet je zeker dat deze mooi strak ligt. Heb je echter al ervaring met het leggen van (houten) vloeren? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen het zelf te doen. Of dat mooi wordt hangt wel wat af van de soort hout en het ontwerp. Een visgraatvloer zelf leggen kan een flinke klus zijn.

Houten vloeren moeten ieder jaar geschuurd worden

Nou nee dus. Dat was misschien in de tijd van je opa en oma zo. Maar als je de vloer met enige regelmaat in de olie of wax zet, hoef je ‘m bijna nooit te schuren. Je kunt de plekken waar slijtage zichtbaar is zelfs lokaal bijwerken. Daar hoef je echt niet de hele vloer voor kaal te halen. Kies je toch voor houten vloeren met (glimmende) lak? Ook dan hoef je heus niet ieder jaar aan de gang. Een beetje slijtage geeft ook weer charme.